Proef onze nieuwe Italiaanse wijn dankzij de metodo passivento!

 

We hebben een lekkere nieuwe Italiaanse klassewijn in huis: de Barone Montalto Nero d’Avola. Uniek in zijn soort, want hij is gemaakt met de ‘metodo passivento’, een wijntechniek geëvolueerd uit de ‘metodo appasimento’. Tijd voor een beetje geschiedenis.

 

Van de ‘Metodo Appasimento’…

De metodo appasimento is een speciale methode die wordt gebruikt voor de Amerone-wijnen uit Noord-Italië. Deze authentieke methode van wijnmaken is per ongeluk ontstaan door een fout van een wijnmaker tijdens de bereiding van zijn zoete Recioto wijn. De wijn was opnieuw gaan gisten waardoor er een droge wijn ontstond in plaats van een zoete. Deze droge versie bleek enorm geconcentreerd en rijk te zijn: vanaf dat moment is de Amarone geboren!
 
De Amarone wijnen komen uit het gebied tussen Verona en het Gardameer, het herkomstgebied van de Valpolicella. Druivenrassen voor Amarone zijn de Corvina, Rondinella en Molinara.
 
… naar de ‘Metodo Passivento’

Deze basistechniek blijft ongewijzigd, maar we passen ze toe op een andere druivensoort: de Nero d’Ovola, én in een ander wijngebied: Sicilië. Na het droogproces vindt de maceratie plaats gedurende 12 tot 15 dagen, waarin we de most dagelijks overpompen aan 26°C. Eens geklaard, wordt deze wijn 4 maanden gelagerd op Franse eiken vaten.
 
Ontdek hier het droogproces

Embed filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=5N3w2zdH95I
 
Eens proeven van onze nieuwe Italiaanse topwijn?